banner wandelen in de bergen

Als Karien Guinee op pad gaat, neemt ze het liefste niets of zo min mogelijk mee. Ook komt ze onderweg het liefst zo min mogelijk tegen, zodat ze volop kan genieten van de omgeving en de natuur. Goed materiaal is daarbij wel het halve werk. Zonder stokken, goede sokken en schoeisel gaat ze de bergen niet in. Karien’s levenswandel is zowel super sportief als muzikaal, maar kende ook behoorlijke tegenslag. Karien kreeg op 26-jarige leeftijd een auto-ongeluk, waaraan ze een whiplash overhield. Deze doorzetter is echter niet voor één gat te vangen.

Karien, leuk dat we je een aantal vragen mogen voorleggen! Zou je kort iets over jezelf kunnen vertellen?
Ik ben opgegroeid rond Utrecht in een gezin met allemaal jongens. Na mijn middelbare schooltijd ben ik een klein jaartje in de VS geweest en heb daar het laatste jaar van Highschool gedaan. Bij terugkomst ben ik naar Amsterdam verhuisd, omdat ik de muziek in wilde via de Bibliotheek- en documentatie Academie. Op mijn 22ste ben ik bij de Wereldomroep gestart als documentalist en later als programmamaker en muziekproducer. Sinds 2011 werk ik voor NPO radio 4 (klassieke muziek). In mijn vrije tijd programmeer ik twee kamermuziekseries en geef ik atletieklessen bij de Bussumse atletiekvereniging. Ik train de jongste jeugd en geef looptraining aan volwassenen. Samen met Marcel en onze 1-jarige dochter Nienke woon ik in Naarden.

Was je voor je auto-ongeluk al veel met sport bezig?
In mijn jeugd heb ik aan wedstrijdzwemmen gedaan, ook al was het zwembad van Bunnik (waar ik woonde) daar eigenlijk te klein voor. In mijn tienerjaren heb ik gehockeyd bij een kleine club in Zeist. Ik fietste de hele dag heen en weer tussen Bunnik, Utrecht (school en muziekles) en Zeist. Tijdens mijn studie in Amsterdam was ik naast studeren vooral druk met muziek maken. Heel af en toe liep ik een rondje door het Vondelpark en ik fietste veel.

Waarom ben je begonnen met hardlopen?
Na het auto ongeluk, ik was 26 jaar, was ik al mijn spierkracht kwijt en ben ik heel lang bezig geweest met revalideren. Door middel van Fysiofitness werd ik wel wat sterker, maar de hoofdpijn en ook veel andere klachten die met een whiplash te maken hebben bleven aanhouden. Na een dikke tien jaar was ik binnen sporten zo zat, dat ik uit frustratie ben gaan hardlopen, wat me overigens sterk ontraden werd. Maar door het lopen kwam ik eindelijk uit mijn hoofd en kreeg ik weer eens lekker warme voeten. Dus ben ik toch telkens een stukje verder gaan lopen. Zo ver totdat ik uiteindelijk op mijn 43e mijn eerste marathon liep in Parijs. Tegenwoordig heb ik me vooral toegelegd op mountain marathons en trails tot 60 kilometer.

Als je moet kiezen, ga je dan voor hardlopen of voor trailrunnen?
Ik heb inmiddels al veel marathons gelopen, zowel op de weg als in de bergen. Lopen in de natuur, dus trailen, heeft wel duidelijk mijn voorkeur. Het hoeft van mij allemaal niet zo hard. Ik kijk graag vogels en vind het heerlijk om onderweg wat beesten tegen te komen en wat minder mensen.

Wat zijn voor jou dé voordelen van hardlopen en trailrunnen?
Als ik ga lopen, wat ik zeker om de dag doe, neem ik niets mee. Tenzij ik heel ver ga, dan neem ik een telefoon in mijn rugzak mee en een OV-chipkaart voor als ik ergens strand. Ik luister naar de vogels en geniet van de omgeving. Als ik dan na een uurtje of wat terug ben is mijn hoofd leeg en heb ik vaak heel creatieve oplossingen bedacht voor dingen waar ik mee bezig was.

tecnica-shoes

Welke materialen zijn voor jou onmisbaar?
In de bergen zijn bepaalde materialen verplicht om mee te nemen. Vaak loop je met dingen op je rug die je niet nodig hebt maar puur voor je eigen veiligheid bij je moet hebben. Voor die extra kilo’s is een racevest dat lekker zit van groot belang. Mijn stokken zijn altijd mijn beste vrienden in de bergen. De kwaliteit van het materiaal is van ultiem belang. Goede schoenen en sokken waar je rustig uren, of in mijn geval dagen, achter elkaar op kunt lopen zonder blaren te krijgen. De schoenen van Tecnica zijn mij zo goed bevallen dat ik daar de Trans Alpine Run zeker op ga lopen dit najaar.