banner wandelen in de bergen

Voor Tomas Schuijtemaker, werkzaam bij Snowsports Academy en het CIOS Haarlem Hoofddorp, staat het dagelijks leven volledig in het teken van...wintersport! Er gaat geen dag voorbij dat er geen ski’s in zijn auto liggen voor zijn reizen naar verschillende Nederlandse indoorhallen en/of rollerbanen, om daar opleidingen en trainingen te geven aan skileraren, trainers en docenten. Omdat hij als Oostenrijks Staatlich opgeleid skileraar ook opleidingen verzorgt voor WSSV (Wiener Ski- und Snowboardlehrer Verband), reist Tomas van september tot en met december regelmatig naar Oostenrijk. Wat trekt Tomas zo in de skiwereld aan en hoe is het eigenlijk begonnen? Wij hebben hem een aantal vragen voorgelegd!

Tomas, hoe ben je ooit begonnen met skiën?
‘Op mijn vierde ben ik begonnen met skiën, in het kleine dorpje Château-d’Oex, vlakbij Gstaad in Zwitserland. Samen met mijn zus en ouders ging ik hier ieder jaar een week op skivakantie. Het kleine gebied was niet te vergelijken met de pistekilometers van nu. De hele week dezelfde piste, keer op keer. Ik ben ervan overtuigd dat dit een motivator is geweest voor mijn latere skicarrière. Steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen is misschien wel de mooiste gedwongen situatie, waardoor ik mezelf de basisbewegingen op een natuurlijk manier heb aangeleerd. Tijdens mijn CIOS opleiding in Heerenveen ging ik vaak als skileraar mee met Nederlandse schoolgroepen. In de weken waarin we eigenlijk moesten leren voor tentamens, zat ik in Oostenrijk. Dit resulteerde uiteindelijk in 12 seizoenen wonen en werken in Oostenrijk, bij skischool Sport-Aplin in Zell am See – Kaprun’.

>Wat trekt je zo aan in de skiwereld?
‘Het is natuurlijk een beetje een cliché, maar buiten in de natuur in een uitdagende omgeving actief zijn, is wat mij aantrekt binnen de skiwereld. Ik heb de kans gekregen om de Staatliche skileraar opleiding te volgen, wat zeker heeft geresulteerd in het verbeteren van de technische uitvoering van alle skidisciplines. Mijn uitdagingen haal ik uit het perfectioneren van de afdaling, door steeds steiler, langer en harder te skiën. Wat mij tijdens mijn werk sterk aantrekt, is dat de skiwereld heel toegankelijk is en je snel veel kan leren doordat de omgeving dit creëert en je motiveert. Het is dan ook goed mogelijk om het avontuur aan te gaan met skiërs van verschillende niveaus’.

Wat is jouw mooiste (of meest onvergetelijke) moment in de sneeuw?
‘De dagen waarop je de kans krijgt om met een euforisch gevoel, door de net gevallen poedersneeuw, af te dalen. Als je jaren in de bergen werkt zijn er veel mooie dagen, maar die dagen waarop je écht helemaal wegsmelt en je daarna met een glimlach van oor tot oor beneden staat, dat zijn de momenten om nooit te vergeten. Zo zal ik een afdaling van de Valluga in St. Anton nooit meer vergeten. Als één van de eersten konden wij de lift nemen en zijn daarna over de kam van de berg gelopen, waar aan beide kanten de rotspartijen recht naar beneden gingen. Vervolgens zijn we door een hele smalle couloir afgedaald, de doorgang was niet veel breder dan je eigen ski. Een moment om nooit te vergeten, met groot respect en waardering voor Moeder Natuur’.

Kun je tot slot nog kort iets vertellen over je materiaal?
‘Verschillende ondergronden en landen vragen om verschillende materialen. Zo maak ik in Oostenrijk tijdens de skileraren opleidingen gebruik van de WRC Racing WC Piston van Blizzard. Deze ski biedt mij een stevige bouw, waardoor ik met veel snelheid en druk de ski goed kan doorbuigen in de lengte. De ski blijft rustig en geeft mij de mogelijkheid gebruik te maken van de rebound. Voor backcountry skiën met korte stijgingen neem ik de Bonafide, ook van Blizzard. Deze ski is breed onder de voet, wat zorgt voor veel drijfvermogen. Voor stijgen met tourvellen neem ik de Blizzard Zero G 095. Een geweldige ski, omdat hij voor een brede ski extreem licht is en daardoor ideaal voor het touren. De Blizzard ski’s zijn niet alleen solide, maar zien er ook nog eens stoer uit. Voor mij zijn schoenen de start voor goed materiaal, ze bepalen wat jij je ski wilt laten doen. De R9.3 150 van het Italiaanse Tecnica zijn mijn favoriete schoenen, die door de stevige bouw voor een directe overdracht naar de ski zorgen. In de sneeuwhal kies ik voor de R9.3 130 of de Cochise 130, beide ook van Tecnica. Voor de benodigde bescherming van hoofd en ogen kies ik al meerdere jaren voor uvex, dit stevige Duitse merk laat je nooit in de steek’.