banner wandelen in de bergen

Zorg dan voor een goede voorbereiding!

Wist je dat er wel 5000 verschillende soorten sneeuwkristallen zijn? Veel mensen gebruiken de woorden ‘sneeuw’ en ‘sneeuwkristal’ door elkaar, maar in werkelijkheid zijn het twee verschillende dingen: één sneeuwvlok is namelijk een verzameling van duizenden sneeuwkristallen. Dat bewijst maar weer eens hoe complex sneeuw is. Maak je geen zorgen, je hoeft niet alles over sneeuw te weten om er optimaal van te kunnen genieten. Wel is het belangrijk dat je in ieder geval over wat basisinformatie beschikt als je off-piste gaat skiën. .

Verdiep je in het weerbericht
Tromsø telt zo’n 70.000 inwoners en is trotse bezitter van de meest noordelijke universiteit ter wereld. Het is een vriendelijke en levendige stad met veel studenten, een rijke cultuur en een grote historische waarde. Toch is het vooral de ligging die deze bestemming zo geliefd maakt. Op enkele minuten rijden van Tromsø waan je je namelijk in de wildernis en lijkt het alsof je alleen op de wereld bent. Maar, schijn bedriegt. Voor je het weet sta je oog in oog met een wild rendier of doorbreekt een zeearend de stilte. Kan het mooier?

Leer gevaren inschatten
Het Duitse merk Ortovox biedt met het Safety Academy Lab ontzettend veel nuttige informatie. Op de website vind je naast interactieve ‘snow safety trainingen’ ook tips over het leren inschatten van gevaren en hoe je die kunt herkennen. Bovendien kun je er nuttige kennis opdoen over het ontstaan van lawines én hoe je de kans op een lawine kunt reduceren.

Last but not least:
zorg voor de juiste materialen!

Ga je, na alle trainingen en voorzien van voldoende kennis, off-piste skiën, zorg er dan voor dat je ook op het gebied van je gear op alles voorbereid bent. Ortovox heeft de zogenaamde ‘avalanche rescue kit’. Die bevat een lawinepieper, een sonde en een schep, waarmee je in ieder geval de juiste materialen bij je hebt voor als je onverhoopt iemand uit moet graven. Daarnaast is een Avabag, een rugzak met een airbag, absoluut onmisbaar tijdens het off-piste skiën. Let wel, hoewel een Avabag de kans verkleint, voorkomt deze absoluut niet dat je onder een lawine terechtkomt. Zorg er dus altijd voor dat je over genoeg kennis van het weer, eventuele gevaren en je omgeving beschikt en het juiste materiaal bij je draagt. Kortom: ga goed voorbereid op weg en dan houdt niks of niemand je tegen om volop te genieten van de waanzinnig gave ervaring die off-piste skiën nog altijd is! Het Ortovox Safety Academy Lab kun je vinden op: www.ortovox.com/safety-academy-lab/avalanche-basics.