banner wandelen in de bergen

Geloof ons, hier wil je naartoe!

Op zo’n 350 kilometer boven de poolcirkel, in het noorden van Noorwegen, ligt Tromsø. Ingesloten door het adembenemend mooie witte berglandschap dat wordt afgewisseld door diepblauwe wateren en prachtige fjorden, duikt deze stad uit het niks op. In 1900 was Tromsø het vertrekpunt van vele expedities naar de Noordpool. Daaraan heeft het dan ook zijn bijnaam ‘Poort naar de Noordpool’ te danken.

Tromsø telt zo’n 70.000 inwoners en is trotse bezitter van de meest noordelijke universiteit ter wereld. Het is een vriendelijke en levendige stad met veel studenten, een rijke cultuur en een grote historische waarde. Toch is het vooral de ligging die deze bestemming zo geliefd maakt. Op enkele minuten rijden van Tromsø waan je je namelijk in de wildernis en lijkt het alsof je alleen op de wereld bent. Maar, schijn bedriegt. Voor je het weet sta je oog in oog met een wild rendier of doorbreekt een zeearend de stilte. Kan het mooier?

Ja, het kan nóg mooier! De omgeving van Tromsø staat namelijk ook bekend om een ander, prachtig natuurfenomeen. De stad ligt in het midden van het noorderlichtovaal, wat het één van de beste plekken maakt om ‘Aurora borealis’, oftewel ‘het poollicht’, te zien. In geen andere stad ter wereld staat het Noorderlicht zo centraal als in Tromsø. Van september tot en met maart heb je de grootste kans om dit natuurlijke schouwspel te bewonderen. Een ervaring die je altijd bij zal blijven!

Wist je dat...

Tromsø op 70o noorderbreedte ligt? Dat is te vergelijken met de geografische breedte van Alaska of Siberië. Hierdoor zou je verwachten dat het er erg koud is. Toch is er sprake van een behoorlijk mild landklimaat, waar het in de zomer zo’n 15oC is en het in de winter niet kouder wordt dan -18oC.

Facts:

Beste reistijd: februari tot en met maart. In de zomer gaat de zon niet onder, waardoor juni tot en met augustus ook een goede tijd is om Tromsø te bezoeken. Noorderlicht: in het voor- of het najaar.
Kijk voor meer informatie op:
www.visittromso.no/en